Skip to main content
Διάρκεια
36
μήνες (2005-2007)

Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στο να τονίσει την ιδιότητα του νερού ως αγαθού που αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα όλων και ανήκει σε όλους τους ανθρώπους.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα αποσκοπούσε στα ακόλουθα:

  • Ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί των αναπτυσσομένων χωρών σε σχέση με την πρόσβασή τους σε νερό,
  • Βελτίωση της ενημέρωσης στα σχολεία (δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές) αναφορικά με τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο εκπαίδευση σχετικά με το νερό και την εκπαίδευση που αφορά την εκπαίδευση πάνω στα πολιτικά δικαιώματα,
  • Προώθηση της αλλαγής στον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων (water management), που να ενσωματώνει τις έννοιες της συνεργασίας, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε γύρω από τις ακόλουθες επιμέρους δράσεις:

  • Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,
  • Τοπική κατάρτιση, ευαισθητοποίηση και εκστρατείες ευαισθητοποίησης στα σχολεία των συμμετεχόντων χωρών,
  • Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των τοπικών ινστιτούτων και της κοινωνίας των πολιτών στις συμμετέχοντες χώρες και
  • Δημιουργία εκπαιδευτικών υλικών, όπως Ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, ενημερωτικό έντυπο υλικό σε πολλές γλώσσες, video και διαδραστικό CD ROM για τη διαχείριση υδάτινων πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες, κ.α.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • 500 περίπου μαθητές από 4 σχολεία της Λάρισας και της Αθήνας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδική ηλεκτρονική παρουσίαση για το νερό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί των αναπτυσσομένων χωρών αναφορικά με την πρόσβασή τους σε αυτό.
  • Δημιουργήθηκαν τα έντυπα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του προγράμματος και στην Ελληνική γλώσσα.
  • Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ, το πρόγραμμα αλλά και η αναγκαιότητα της ορθολογιστικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό της Λάρισας κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού το Μάρτιο του 2006 στη Λάρισα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πρόσθετες Πληροφορίες

Τύπος Προγράμματος Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης στην Ευρώπη
Τόπος υλοποίησης Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βραζιλία, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ομάδα στόχου Το ευρύ κοινό, δάσκαλοι, εκπαιδευτές, μαθητές, φοιτητές, τοπικά ινστιτούτα, υπεύθυνοι εταιριών ύδρευσης, ενώσεις, ομάδες και τοπικά συμβούλια που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Εταίροι CEVI (Ιταλία), CIPSI (Ιταλία), COSPE (Ιταλία), CERAI ( Ισπανία), AFVP (Γαλλία), Legambiente (Ιταλία), International Water Culture Center (Ιταλία), Adriatic GreeNet (Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία), CAV e UFLA (Βραζιλία), AOS (Μαρόκο), ASOC e WFSD (Τυνησία), WEDO (Παλαιστινιακή Αρχή).
Προυπολογισμός Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στα 1.325.439 Ευρώ, με χρηματοδότηση της τάξης του 80% από την Υπηρεσία Europeaid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο προϋπολογισμός που αντιστοιχούσε στις δράσεις του ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ανήλθε στο ποσό των 28.131 Ευρώ (εκ των οποίων τα 22.505 Ευρώ αποτελούν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα 5.626 αποτελούν την ιδία συμμετοχή του φορέα).
Κατάσταση Προγράμματος Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα