Skip to main content
Διάρκεια
6
μήνες (2007)

Η «Εικαστική Πόλη με ποδήλατο» υπήρξε μια έκθεση γλυπτικής με θέμα τον συγκερασμό όλων εκείνων των στοιχείων και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να αποκομίσει ο σύγχρονος κάτοικος της πόλης από το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης, δοσμένα μέσω της τέχνης.

Ως στόχος τέθηκε η ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την ποιότητα ζωής που στερούνται στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως του πλέον οικολογικού και φιλικού προς το περιβάλλον και την υγεία μέσου.

Η Εικαστική πόλη με ποδήλατο υπήρξε στην ουσία μια υπαίθρια έκθεση μοντέρνων τρισδιάστατων έργων μεταλλογλυπτικής τέχνης με θέμα, αλλά και με κύριο κατασκευαστικό υλικό το ποδήλατο. Μια ομάδα από αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες της πόλης μας (Αχιλλέας Αγγελής, Βασίλης Αγγλόπουλος, Κώστας Βαρνάς, Αντιγόνη Γκρίμπα, Βαγγέλης Ζαφειρούλης, Ελένη Καλαμπαλίκη, Αποστόλης Μακρής, Λάζαρος Μαράβας, Μαρία Παναγιώτου, Ομάδα «Σ» – Νατάσσα Βεργή, Δαούλας Νίκος και Ελένη Φωλίνα, πατέρας Σεραφείμ και Μαρίζα Χρυσού-Ζαφειρούλη) κλήθηκε να φιλοτεχνήσει 17 έργα τέχνης μεγάλου μεγέθους, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή τμήματα και εξαρτήματα παλιών ποδηλάτων. Τα έργα εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Πηνειού 2007, όπου κι φιλοξενήθηκαν από 16 μέχρι και 22 Ιουνίου.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης υπήρχαν δύο «Ανοιχτά Εργαστήρια», που μάλιστα έτυχαν αξιοσημείωτης προσέλευσης:

  • Το εργαστήρι ζωγραφικής, όπου νέοι και νέες, κυρίως μαθητές και μαθήτριες, δημιούργησαν πάνω σε καμβάδες τη δική τους προσέγγιση, βασισμένοι στην ιδέα του ποδηλάτου, και
  • Το εργαστήρι μεταλλογλυπτικής, όπου καλλιτέχνες καθοδήγησαν τους επισκέπτες να πειραματιστούν με μεταλλικά υλικά.

Η όλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης αποτυπώθηκε σε ένα κατατοπιστικό φωτογραφικό λεύκωμα και η έκθεση έτυχε μεγάλης προβολής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μετά τη λήξη του Φεστιβάλ, μεταφέρθηκε σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου και έμεινε ολόκληρο το καλοκαίρι.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πρόσθετες Πληροφορίες

Τύπος Προγράμματος Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης
Τόπος υλοποίησης H πόλη της Λάρισας
Ομάδα στόχου Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης
Προυπολογισμός Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανερχόταν στις 30.000 Ευρώ, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Οικονομικός Απολογισμός / Χρηματοδότηση: 30.000 ευρώ
Κατάσταση Προγράμματος Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα